Единствената белодробна болница в Североизточна България - тази във Варна, окончателно остана

...
Единствената белодробна болница в Североизточна България - тази във Варна, окончателно остана
Коментари Харесай

Белодробната болница във Варна окончателно е без ток! Управителят: Звъня по телефона, но нито Портних, нито Балабанов, ми отговарят

Единствената белодробна болница в Североизточна България - тази във Варна, дефинитивно остана без ток поради неплатени сметки. Дългът към локалното сдружение е над 80 хиляди лева От лечебното заведение бяха принудени да освободят болните от туберкулоза по домовете им.

" Има една група от хора в Община Варна от партия ГЕРБ и още 3-4 души, присъединени към тях, които желаеха и не престават да желаят, да ни закрият. Министърът написа едно писмо, че е склонен да ни закрият, само че да посочат, къде ще разкрият друга такава болница. Въпросът с неналичието на ток удовлетворява някои хора в Община Варна “, сподели доцент доктор Христо Ганчев, шеф на лечебното заведение.

Доц. Ганчев е писал по неотложност до Министерство на здравеопазването. Той е изискал от здравният министър да даде указания, какво да прави управлението на болничното заведение в тази обстановка. Управителят на лечебното заведение дефинира протичащото се като " липса на всякаква човещина “. Според него не може хора по нощници и пижами по през целия ден да седят на студено. А от Община Варна се правели на разсеяни и не плащали тока, твърди още доцент Ганчев.

" Звъня им по телефона, само че нито Портних, нито Балабанов, ми дават отговор. Говорихме с Балабанов, само че той по-късно изкриви думите ми и съобщи пред публицисти, че не сме желали да дадем и 100 лева Напротив – направихме вноска от 2000 лева, само че те не желаят това. Ние им изискуем към този момент 92 хиляди лева и колкото повече се отсрочва заплащането, толкоз по-голяма става сумата “, обясни доц. Ганчев в ефира на bTV.

30 души, които идвали всеки ден на работа, повече от 10 месеца не са получавали заплати, заяви още шефът на болничното заведение. Той изясни, че не е спокоен, тъй като идват празници и тези хора са без никакви доходи. Болните, които са към 15 души, са пуснати по домовете си. Те обаче са заразни и евентуално броят на пациентите ще се усили след празниците, разяснява шефът.

" От 10 месеца нямаме нито задатък, нито заплата. Не можем да посрещнем празниците. Къде е нашата страна? “, пита риторично и санитарката Станка Николова. Тя продължава да върви всеки ден на работа, макар че няма пациенти, тъй като единствено по този начин може да бъде опазена болничното заведение от вандалски прояви. Наркоманите разбивали вратите и прозорците, с цел да търсят медикаменти, споделя още дамата.

Екип на bTV е потърсил за коментар проф. Анелия Клисарова, която е ръководител на комисията по опазване на здравето към Общински съвет – Варна.

" Положението е доста съществено и се надявам, че въпреки всичко цялата администрация и всички виновни хора ще се намесят. Болните са по къщите си, да се надяваме на тяхната съвест и отговорност, да не потеглят и да заразяват близките. За мен решението, което мога аз да предложа, и което сме предложили на общината и здравното министерство, активността на болничното заведение да бъде трансферирана към някое друго лечебно заведение в град Варна или в област Варна “, сподели проф. Клисарова.

Тя добави, че комисията, която управлява, има две позитивни мнения за започване на разплащането, с цел да се покрият отговорностите на белодробната болница.

Доц. Ганчев обаче не има вяра нещо да се промени.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР